ΠPOΛHΨH THΣ OΣTEOΠOPΩΣHΣ

Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό

. femurSPINEarm

 

Γι΄αυτό χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, ανικανότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, στο θάνατο. Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπό-ρωση. Στην μέση ηλικία, η πιθανότητα για τις γυναίκες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση μεγαλώνει, γιατί χάνουν την προστατευτική ιδιό-τητα των οιστρογόνων στα οστά, όμως η οστεο-πόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα λόγω πολλών παραγόντων (βλέπετε πίσω σελίδα). Επομένως, είναι απαραίτητο να "χτίσουμε" γερά οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Κληρονομικό ή Ατομικό Ιστορικό.

-οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
-προχωρημένη ηλικία
-φύλο(θήλυ)
-πρώιμη εμμηνόπαυση
-περισσότερες απο 3 εγκυμοσύνες
-μή θηλασμός
-θηλασμός διάρκειας μεγαλύτερης του 6μήνου
-ατοκία
-λεπτοφυής κατασκευή
-ωχρή χροιά δέρματος
-ξανθά μαλλιά
-γαλανά μάτια


Τρόπος ζωής

-χαμηλή λήψη ασβεστίου (μικρότερη από 1000mg ημερησίως)
-μειωμένη φυσική δραστηριότητα
-κάπνισμα
-υπερβολική χρήση αλκοόλ
-καφές (περισσότερο από 5 κούπες την ημέρα)
-υψηλή λήψη φυτικών ινών
-μειωμένη έκθεση στον ήλιο
Δευτερογενώς
με άλλη πάθηση ή
λήψη φαρμάκων
-γαστρεντερικές παθήσεις
-χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
-υπερθυρεοειδισμός
-σακχαρώδης διαβήτης (ινσουλινοεξαρτώμενος)
-χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών
-χρόνια λήψη αντιόξινων
-αντιεπιληπτικά φάρμακα
-ηπαρίνη
-νευρογενής ανορεξία ή βουλιμία

ΠPOΛHΨH THΣ OΣTEOΠOPΩΣHΣ AΠO THN ΠAIΔIKH HΛIKIA


O σκελετός του ανθρώπου αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών περίπου. Στη διάρκεια αυτή δημιουργείται η μέγιστη οστική πυκνότητα που αποκτά κανείς στην ζωή του. Άρα, είναι πολύ σημαντικό η πρόληψη της οστεοπόρωσης να γίνεται από την ηλικία των 15 ετών περίπου. Aπό μελέτη που έγινε, στο ΜΕDLAB, σε παιδιά ηλικίας 15-25 ετών, το 40% από αυτά είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με φυσιολογικά παιδιά αντίστοιχης ηλικίας. Τα παιδιά αυτά, έχοντας χαμηλή κορυφαία οστική πυκνότητα, θα έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας κατάγματος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχεται η πιθανότητα οστεοπενίας από νωρίς και να αντιμετωπίζονται οι λόγοι που την προκάλεσαν κάνοντας από τώρα, μία μέτρηση οστικής πυκνότητος σπονδυλικής στήλης.

Ε18

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;


Η μόνη εξέταση που επιτρέπει να ορίσουμε το βαθμό της αντοχής του οστού είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητος (ΒΜD). Aυτή η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, δεν χρειάζεται για να γίνει καμιά απολύτως προετοιμασία και μπορεί να γίνει ακόμα σε παιδιά αλλά και σε εγκύους.

Πώς γίνεται η μέτρηση της οστικής πυκνότητος;

Η οστεοπόρωση ελέγχεται με ειδικά μηχανήματα εντελώς ανώδυνα και ακίνδυνα.
Η μέτρηση οστικής πυκνότητος πρέπει να γίνει σε όσο γίνεται μικρότερη ηλικία προκειμένου να αποκαλυφθεί αν υπάρχει πρόβλημα και σε τι βαθμό. Αν η εξέταση γίνει σε ηλικία που ο σκελετός αναπτύσεται τότε η όποια παρέμβαση είναι καθοριστική και αποτελεσματική. Αν πάλι σε μεγαλύτερη ηλικία και κυρίως στην εμμηνόπαυση διαπιστωθεί πρόβλημα τοτε το αποτέλεσμα συμβάλει στο να μην επιδεινωθεί η νόσος και σε ένα ποσοστό ασθενών να σταθεροποιηθει και να αυξηθεί.
Aρκεί η μέτρηση οστικής πυκνότητος να δείξει αν έχουμε οστεοπόρωση; Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα ναι. Αλλά όταν υπάρχει νόσος που αλλάζει τον μεταβολισμό μας (εμμηνόπαυση, θυρεοειδής, διαβήτης κλπ) θα πρέπει να γίνει ειδικός έλεγχος για να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξέταση οστικής πυκνότητος πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.
Στο ΜΕDLAB διαθέτουμε ένα από τα πλέον σύγχρονα, νοσοκομειακού τύπου μηχανήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Επίσης με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε, είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που μπορούμε να δίνουμε τα αποτελέσματα στα Ελληνικά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητά από τον γιατρό αλλά και από τον ασθενή.

 

METΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΟΣ (BMD) ME THN ΜΕΘΟΔΟ DEXA

Η μόνη εξέταση που επιτρέπει να ορίσουμε το βαθμό της αντοχής του οστού είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητος (ΒΜD). Aυτή η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, δεν χρειάζεται για να γίνει καμιά απολύτως προετοιμασία και μπορεί να γίνει ακόμα σε παιδιά αλλά και σε εγκύους.

Πώς γίνεται η μέτρηση της οστικής πυκνότητος;

Στο ΜΕDLAB διαθέτουμε ένα από τα πλέον σύγχρονα, νοσοκομειακού τύπου μηχανήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Επίσης με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε, είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που μπορούμε να δίνουμε τα αποτελέσματα στα Ελληνικά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητά από τον γιατρό αλλά και από τον ασθενή.

 

Πόσο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα να δίνονται με τις Ελληνικές φυσιολογικές τιμές;


Η φυσιολογική οστική πυκνότητα μεταβάλλεται από χώρα σε χώρα σημαντικά. Από ερευνητική μελέτη που κάναμε στο ΜΕDLAΒ βρήκαμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις φυσιολογικές τιμές των Αμερικανών και των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει ότι μιά Ελληνίδα που εξετάζεται σε κάποιο από τα μηχανήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα επειδή αναφέρουν μόνο τις Αμερικανικές φυσιολογικές τιμές, μπορεί να βρεθεί ότι έχει οστεοπόρωση, ενώ κανονικά με βάση τις Ελληνικές δεν έχει. Στο MEDLAB τα αποτελέσματα δίδονται στις Eλληνικές φυσιολογικές τιμές μετά, από ειδική επεξεργασία των αποτελεσμάτων στους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτει και σε συνάρτηση με τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

Τι είναι οι βιοχημικές εξετάσεις για την οστεοπόρωση;


Επειδή η οστική πυκνότητα είναι μια στατική εξέταση (σαν την ζυγαριά που δείχνει το βάρος μας αλλά δεν μας λέει γιατί πήραμε κιλά και τι πρέπει να κάνουμε για να τα χάσουμε), είναι απαραίτητο η εξέταση να συνοδεύεται και από ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων όπου μπορούμε να βγάλουμε με την βοήθεια ειδικών υπολογιστών, το ποσοστό της ετήσιας οστικής απώλειας. Γνωρίζοντας και αυτή την παράμετρο, μπορούμε να αντιληφθούμε αν οργανισμός χάνει και με τι ρυθμό συστατικά των οστών, την αιτία που συμβαίνει το γεγονός και φυσικά να οδηγηθούμε στην καταλληλότερη θεραπεία.

 

 

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΕDLAB

O OΜΙΛΟΣ αποτελείται από το Διαγνωστικό κέντρο ΜΕDLAB, To κέντρο Φωτοδυναμικής Θεραπείας και Ιατρικής αισθητικής ΜΕDLAB- MEDISPA και την εταιρία ιατρικών μηχανημάτων και προϊόντων ιατρικής αισθητικής ΜΕDIMAGE
more   

Follow Us

Διεύθυνση Επικοινωνίας

Ηροδότου 31,
151 22 Μαρούσι
Μπροστά στον ηλεκτ. σταθμό ΚΑΤ
Τηλ: 210 8053 176, 210 6143114
Fax: 210 6124883
e-mail: info@medlab.gr

25ης Μαρτίου 12,
152 32 Χαλάνδρι
Τηλ: 210 6848011, 210 6815637