ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί σήμερα να προληφθεί.
Στόχος του Ιατρικού Ινστιτούτου MEDLAB επί 17 ολόκληρα χρόνια, είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί το πρότυπο εξειδικευμένο τμήμα ψηφιακής δερματοσκοπίας.
Tα τελευταία χρόνια η ελάττωση της αποτελεσματικότητας του όζοντος στην κατακράτηση μεγάλου μέρους της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου είναι υπεύθυνη για την αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του δέρματος. Για την Eλλάδα 1 στους 100, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας θα προσβληθεί από μελάνωμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για άτομα με ανοιχτό δέρμα, που είναι περισσότερο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά;
Iδιαίτερη φροντίδα και προστασία από τον ήλιο χρειάζονται τα παιδιά, αφού η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο συμβαίνει κυρίως κατά την παιδική ηλικία. Mάλιστα, υπολογίζεται ότι η έκθεση των παιδιών στον ήλιο αντιστοιχεί με το 80% της συνολικής έκθεσης του ανθρώπου καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του.
Εχει διαπιστωθεί ότι οι συνήθειες των γονέων για τα μέτρα προστασίας επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά των παιδιών.. Φαίνεται, όμως, ότι οι γονείς συνδέουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μόνο με την παραλία, αφού λιγότερα από τα μισά παιδιά χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, οπότε εκτίθενται στον ήλιο.
Aντίθετα το 80% των παιδιών χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν βρίσκονται στην παραλία. Tα μισά παιδιά φορούν φανελάκι με μανίκια, το 23% ψάχνει συνήθως για κάποια σκιά, το 19% φορά καπέλο και το 4,4% φορά γυαλιά ηλίου.
Τα νέα μας
O σκελετός του ανθρώπου αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 με 30 ετών περίπου. Στη διάρκεια αυτή δημιουργείται η μέγιστη – κορυφαία οστική πυκνότητα που αποκτά κανείς στην ζωή του. Άρα, είναι πολύ σημαντικό η πρόληψη της οστεοπόρωσης να γίνεται από την ηλικία των 15 ετών περίπου. Aπό μελέτη που έγινε, στο ΜΕDLAB, σε παιδιά ηλικίας 15-25 ετών, το 40% από αυτά είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με φυσιολογικά παιδιά αντίστοιχης ηλικίας. Τα παιδιά αυτά, έχοντας χαμηλή κορυφαία οστική πυκνότητα, θα έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας κατάγματος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχεται η πιθανότητα οστεοπενίας από νωρίς και να αντιμετωπίζονται οι λόγοι που την προκάλεσαν κάνοντας από τώρα, μία μέτρηση οστικής πυκνότητος σπονδυλικής στήλης