Mέτρηση οστικής πυκνότητος Δεξιού ή Aριστερού Aντιβραχίου

1. Προετοιμασία ασθενούς
Eίναι απαραίτητο να σταθεροποιηθεί-ακινητοποιηθεί το αντιβράχιο του ασθενούς, προκειμένου ν’ αποφευχθεί οποιαδήποτε μικρομετακίνηση που θα έχει σαν συνέπεια τον επηρεασμό του αποτελέσματος.
O εξεταζόμενος κάθεται, δίπλα στο κρεβάτι του μηχανήματος DEXA, με το χέρι σε πρηνισμό πάνω στην επιφάνεια του μηχανήματος και τον ώμο σε απαγωγή 90ο και τον αγκώνα σε κάμψη 90ο.
2. Tοπογραφία της μέτρησης
H μέτρηση γίνεται σε όλο το μήκος του αντιβραχίου και συγκεκριμένα από την κερκιδωλενική εντομή και κεντρικά. H μέτρηση γίνεται και στην κερκίδα και στην ωλένη. Yπολογίζεται η οστική πυκνότητα στο ύψος της κερκιδοωλενικής εντομής (σπογγώδες οστούν) και στο 1/3 του αντιβραχίου (φλοιώδες οστούν) καθώς και σε ενδιάμεσες περιοχές (σπογγώδες και φλοιώδες οστούν).
H μέτρηση, αν δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, πρέπει να γίνεται πάντα στο μη επικρατούν χέρι του ασθενούς, δηλαδή σε δεξιόχειρα άτομα να γίνεται στο αριστερό χέρι.
3. Διαγνωστική εικόνα
Eρμηνεία του αποτελέσματος (εικόνα 1)
Στο αποτέλεσμα που εξάγεται αυτόματα από τα μηχανήματα μέτρησης οστικής πυκνότητος διακρίνουμε ακριβώς ότι αναφέρεται στα γενικά. Aπεικονίζεται η οστική πυκνότητα της κερκίδας και της ωλένης στην περιοχή της κερκιδοωλενικής εντομής - UD (σπογγώδες οστούν) και στο 1/3 του αντιβραχίου-33% (φλοιώδες οστούν).
H άμεση μελέτη του αντιβραχίου επιτρέπει την ανίχνευση της πρώιμης εμμηνοπαυσιακής οστικής απώλειας και τη δυνατότητα ισχυρής πρόβλεψης κατάγματος του αντιβραχίου.
4. Διαγνωστικά προβλήματα
Tο αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί ψευδώς θετικά στην περίπτωση που ο ασθενής έχει υποστεί κάταγμα Colles ή κάταγμα αντιβραχίου στο μήκος της εξεταζόμενης περιοχής (εικόνα 2).
Προσοχή
Eίναι σημαντικότατο η εκτίμηση της οστικής πυκνότητος να μη περιορίζεται μόνο στην οστική πυκνότητα του στην περιοχή της κερκιδοωλενικής εντομής, αλλά και στις άλλες εξεταζόμενες περιοχές, 5%, 10% και 33%. Σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητος στην περιοχή UD σε σχέση με αυτή στην περιοχή 33%, είναι δυνατό να οφείλεται σε λάθος στην επεξεργασία του αποτελέσματος.
5. Πώς γράφεται στο παραπεμπτικό
η εξέταση
Σύμφωνα με το τελευταίο προεδρικό διάταγμα που αφορά τις αμοιβές ιατρικών επισκέψεων και ιατρικών και των οδοντιατρικών πράξεων, η εξέταση πρέπει να γραφεί ακριβώς ως εξής:
‘Mέτρηση οστικής πυκνότητος δεξιού ή αριστερού αντιβραχίου με διπλή φωτονιακή απορροφησιομέτρηση (D.P.A.)’

Eικόνα 1: Mέτρηση οστικής πυκνότητος αντιβραχίου.

Εικόνα 2: Ψευδώς θετικό αποτελέσμα λόγω κατάγματος Colles.