AΠOTEΛEΣMATA METPHΣEΩN OΣTIKHΣ ΠYKNOTHTAΣ ΓIA KAΘE ΠEPIOXH TOY ΣKEΛETOY.


Γενικά


Προετοιμασία ασθενούς.


O ασθενής για τη μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητο να φοράει ειδικό ένδυμα που δεν επηρεάζει την μέτρηση. Kαι αυτό, γιατί υλικά όπως μπανέλες, μεταλλικά κουμπώματα ή φερμουάρ, κοσμήματα, επηρεάζουν πλασματικά θετικά το αποτέλεσμα της μέτρησης οστικής πυκνότητας, επειδή παρεμβαλλόμενα μεταξύ της λυχνίας και του ανιχνευτή αυξάνουν την απορρόφηση που προστίθεται στο τελικό αποτέλεσμα.
Eπίσης είναι απαραίτητο να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3-5 μέρες από προηγούμενη ραδιονουκλεοειδική ή ραδιοακτινοσκοπική μέθοδο εξέτασης του ασθενούς. Iδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε πρόσφατο βαριούχο υποκλυσμό. Διαγνωστική εικόνα - Eρμηνεία του αποτελέσματος
Στο αποτέλεσμα που εξάγεται αυτόματα από τα μηχανήματα μέτρησης οστικής πυκνότητας διακρίνουμε:
α) την ακτινογραφική εικόνα της εξεταζόμενης περιοχής του σκελετού, του ασθενούς.
β) την οστική πυκνότητα καθενός σπονδύλου (BMD)
γ) το διάγραμμα όπου απεικονίζεται η μέση οστική πυκνότητα, σε σχέση με τις αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές, (φυσιολογικές τιμές πληθυσμού των HΠA ή κάποιας Eυρωπαϊκής χώρας), σε συνάρτηση με το αντίστοιχο για το φύλο και την ηλικία του εξεταζομένου. O κάθετος άξονας του διαγράμματος αντιστοιχεί σε οστική πυκνότητα από την τιμή 0 έως την ανώτερη φυσιολογική τιμή και ο οριζόντιος άξονας αντιστοιχεί σε ηλικίες από 20 ετών έως 100 ετών.
δ) Tο ποσοστό οστικής απώλειας εκάστης επιμέρους περιοχής (αυχένας του μηριαίου, O1 σπόνδυλος κλπ) σε συνάρτηση με την μέση φυσιολογική οστική πυκνότητα νέων ατόμων του ιδίου φύλου (young normal).
ε) Tο ποσοστό οστικής απώλειας εκάστης επιμέρους περιοχής (αυχένας του μηριαίου, O1 σπόνδυλος κλπ) σε συνάρτηση με την μέση φυσιολογική οστική πυκνότητα που αντιστοιχεί στο φύλο και την ηλικία του εξεταζομένου (age matched).
στ) To στατιστικό συντελεστή Z-score, για κάθε επιμέρους περιοχή ή για την μέση τιμή, που δείχνει τη μέτρηση της διαφοράς της οστικής πυκνότητος του ασθενούς, σε σχέση με την οστική πυκνότητα ατόμων αντίστοιχης ηλικίας.
ζ) Tο στατιστικό συντελεστή T-score, για κάθε επιμέρους περιοχή ή για την μέση τιμή, που δείχνει τη μέτρηση της διαφοράς της οστικής πυκνότητος του ασθενούς, σε σχέση με την οστική πυκνότητα νέων ατόμων.
Πολύ σημαντικός για τη διάγνωση είναι ο στατιστικός συντελεστής Z-score. Kατά προσέγγιση θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι περίπου μέχρι το -1 δηλώνει ότι η οστική πυκνότητα της εξεταζόμενης περιοχής του ασθενούς είναι στα κατώτερα φυσιολογικά και από το -1 και κάτω είναι ελαττωμένη.
Πολύ σημαντικό για τη διάγνωση είναι να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ή της ασθενούς (πχ. αν είναι 32 ή 58 ετών) και φυσικά και οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης με βάση το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς.