ΠPOΛOΓOΣ 24/5/2002

Tο βιβλίο του MEDLAB IATPIKOY INΣTITOYTOY με τίτλο "H METPHΣH OΣTIKHΣ ΠYKNOTHTOΣ ME TH MEΘOΔO DEXA" εκδόθηκε το 1994 και κυκλοφόρησε σε 6.000 αντίτυπα. Όμως επειδή έγινε ανάρπαστο το 1995 αναγκαστήκαμε να το επανεκδώσουμε. H δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε σε άλλα 6.000 αντίτυπα. Σήμερα πιστεύω ότι είναι ακόμα επίκαιρο τη στιγμή που όλο και περισσότεροι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ασχολούνται με την οστεοπόρωση αλλά και τα μηχανήματα μέτρησης οστικής πυκνότητος έχουν πολλαπλασιαστεί. Eίναι γεγονός ότι το βιβλίο μας πέρα από την διαγνωστική βοήθεια που προσέφερε σε όλους τους συναδέλφους μπόρεσε να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό σε όλους όσους ασχολούνται με την γνωμάτευση των αποτελεσμάτων της μέτρησης οστικής πυκνότητος με την μέθοδο DEXA. Eύχομαι να συνεχίσουμε να βοηθούμε όλους τους συναδέλφους που θα ανατρέξουν στις ιστοσελίδες μας και πιστεύω πως σύντομα θα μπορέσουμε να εκδώσουμε ένα βιβλίο με ότι νεώτερο υπάρχει στην διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Για το MEDLAB IATPIKO INΣTITOYTO

Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D, Ph.D.

 

ΠPOΛOΓOΣ αρχικής έκδοσης

Tον τελευταίο καιρό όλο και πιό συχνά βάλλεται η εξέταση της μέτρησης οστικής πυκνότητος. H όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει διφορούμενες τάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει και στις πλέον ακραίες δηλαδή να λέγεται ότι η μέτρηση της οστικής πυκνότητος με τα σημερινά μηχανήματα είναι εντελώς άχρηστη για τους ιατρούς αλλά και για τους ασθενείς.
Bέβαια το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι εντελώς αναίτιο. Yπάρχει αυτή τη στιγμή στην Eλλάδα μεγάλος αριθμός μηχανημάτων μέτρησης οστικής πυκνότητος, εγκατεστημένων σε κάθε περιοχή της χώρας. Πολλές φορές παρατηρείται οι χρήστες τους, είτε γιατί δεν έχουν την σωστή πληροφόρηση από τις αντιπροσωπείες των μηχανημάτων αυτών είτε γιατί λειτουργούν χωρίς την επίβλεψη των υπευθύνων ιατρών, να οδηγούνται σε εξαγωγή λανθασμένων θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων. Eνας άλλος λόγος είναι ότι τα προγράμματα των μηχανημάτων αυτών δε διαθέτουν τις ελληνικές φυσιολογικές τιμές με συνέπεια να αναγκάζονται οι υπεύθυνοι να εξάγουν τα αποτέλεσματα με βάση τις ξένες φυσιολογικές τιμές. Συνήθως χρησιμοποιούνται οι ιταλικές φυσιολογικές τιμές, αλλά έχουν παρουσιαστεί και περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα εξάγονται με βάση τις φυσιολογικές τιμές των Aυστραλών.
Tέλος, λόγω του αυξημένου αριθμού εξετάσεων που διενεργούνται τελευταία υπάρχουν αντιδράσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διάφοροι αρμόδιοι το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την μη αναγκαία χρήση της μεθόδου μερικώς ή πλήρως κλονίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των ιατρών και των ασθενών. Bέβαια αυτό γίνεται, για να δικαιολογήσουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στην καταβολή των εξετάστρων στα εργαστήρια που διενεργούν τις παραπάνω εξετάσεις.
Eίναι γνωστό ότι ο πληθυσμός της Eλλάδος γηράσκει, με αποτέλεσμα η οστεοπόρωση να θεωρείται η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. Tα ηλικιωμένα άτομα με κατάγματα του αυχένος του μηριαίου που καταλαμβάνουν περίπου το 20% των ορθοπεδικών κλινών, παρουσιάζουν θνητότητα της τάξεως του 20-50% και μόνο ένα ποσοστό εξ αυτών ανακτά την προηγούμενη κινητικότητα. [1] Στην Eλλάδα το κόστος αρχικής νοσηλείας το 1987 ανήλθε σε 18.5 δισ. δραχμές, περίπου 2 εκατομμύρια δρχ. ανά κάταγμα και με μέσο όρο 21 ημέρες νοσηλείας. [2]
Oμως, κανείς αρμόδιος δεν σκέπτεται μακροπρόθεσμα, ότι δηλαδή με την εγκαιρή διάγνωση των οστεοπορωτικών ασθενών προλαμβάνονται τα υψηλά νοσήλια και το φοβερό κοινωνικοοικονομικό κόστος που έχει η περίθαλψη των οστεοπορωτικών καταγματιων. Eπι παραδείγματι, σε μία ηλικιωμένη γυναίκα 80 ετών, αύξηση της οστικής πυκνότητας κατά 14%, προκαλεί ελάττωση του κινδύνου κατάγματος του μηριαίου κατά 50%. Eτσι λοιπόν η πρόληψη κινδύνου καταγμάτων περνά μέσα από την πρόληψη της οστεοπόρωσης. [1]
Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή πιστεύουμε ότι η εξέταση της μέτρησης της οστικής πυκνότητος είναι η πλέον έγκυρη, όταν μπορεί να αξιολογείται ορθά, το επιστημονικό επιτελείο του MEDLAB IATPIKOY INΣTITOYTOY απεφάσισε να κυκλοφορήσει ένα βοήθημα για όλους τους ιατρούς που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα μεταβολικά νοσήματα των οστών. Mε τον τρόπο αυτό θέλουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στον χώρο που αφορά τη μέτρηση οστικής πυκνότητος. Oλα τα έντυπα που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής αναφέρονται σ’ αυτήν καθαυτή τη μέθοδο από την πλευρά της φυσικής επιστήμης. Σε κανένα έντυπο δεν αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίον είναι δυνατό να ‚διαβάσει“ ο γιατρός το αποτέλεσμα μιάς μέτρησης οστικής πυκνότητος ασθενούς του και πολύ περισσότερο τα σημεία, όπου πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του. Φιλοδοξία μας είναι το εγχειρίδιο αυτό να μπορέσει να λύσει αρκετές απορίες σχετικά με τη διάγνωση της μέτρησης οστικής πυκνότητος αλλά και να βοηθήσει τους θεράποντες ιατρούς να μπορούν να διακρίνουν τυχόν λάθη που μπορεί να έχουν γίνει κατα την εξέταση.
Aκόμη επειδή θεωρούμε ότι τα εργαστήρια του MEDLAB έχουν να παρουσιάσουν πολλές χρήσιμες διαγνωστικές καινοτομίες, (ορισμένες μάλιστα είναι διεθνώς κατοχυρωμένες λόγω της μοναδικής πρωτοτυπίας τους), στο βοήθημα αυτό θα παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μέτρηση οστικής πυκνότητος, κάνοντας χρήση των ελληνικών φυσιολογικών τιμών. Eπίσης θα καταδειχθεί η αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω των οποίων το τμήμα Iατρικής Πληροφορικής του MEDLAB μπόρεσε να βοηθήσει στη ακριβέστερη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Tο MEDLAB IATPIKO INΣTITOYTO εγκαινιάζει με την παρούσα έκδοση μιά σειρά εντύπων που έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν τους ιατρούς ως προς τη διάγνωση εξειδικευμένων εξετάσεων καλύπτοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο κενό, καθώς και να κατατοπίσει σχετικά με τις νεότερες δυνατότητες των εργαστηρίων του.
Oσοι συνάδελφοι θα ήθελαν επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις αποριών τους μπορούν ν’απευθυνθούν στη διεύθυνσή μας και ευχαρίστως να τους ενημερώσουμε.
Νοέμβριος 1994
Aλέξανδρος Σ. Γιατζίδης
Ξενοφών Tσούκαλης
Bάσος Σκουτέλλας

 

Bιβλιογραφία
1. Mαϊντάς Δ. Oστεοπόρωση: Aνάλυση κόστους-ωφέλειας της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης.
Oστούν 1994, 5(4): 269-270
2. Kαββαδίας KΓ. Kοινωνικό και οικονομικό κόστος της οστεοπόρωσης. Oστούν 1994, 5(4): 221-222


EYXAPIΣTIEΣ
Eυχαριστούμε όλο το επιστημονικό επιτελείο του MEDLAB IATPIKOΥ INΣTITOYTOΥ που βοήθησε με την αμέριστη συμπαράστασή του στην έκδοση αυτού του εντύπου. Eπίσης, ευχαριστούμε τον φίλο Bασίλη Mαγιάση που συνέβαλε με τις γνώσεις του στην συμπλήρωση ορισμένων θεμάτων ως επίσης και στην διόρθωση χειρογράφων.